Sadnice kaki japanske jabuke

Japanska Jabuka Kaki lekovita svojstva

Japanska kaki jabuka je crveno voće koje na prvi pogled podseća na paradajz.
Japanska nacionalna voćka kaki u prevodu znači hrana bogova!
Iako se zove Japanska jabuka, originalno poreklo je Kina, mada se gaji u svim toplijim krajevima sveta.
Postoji mnogo vrsta ove biljke, medutim najpopularnija je kaki, tacnije Diospyros kaki.
Zreo plod je veoma sočan i sladak ukus, medutim nezreo plod je poprilično kiseo.
Ova vocka sadrži mnogo korisnih nutrijenata od kojih su neki povezani sa poboljšanjem zdravlja srca i vida.
Kaki jabuku možete pronaci u nekoliko boja kao što je na primer narandžasto-žuta i tamno narandžasto-crvena. Takode postoji nekoliko razlicitih velicina koje se uglavnom krecu od 1,5 do cak 9 cm.
Plod ove biljke može da se konzumira sirov, kao i svaka druga vocka ili da se koristi u razlicitim receptima, medutim list se koristi u medicinske svrhe.
S obzirom da japanska jabuka sadrži hemikalije koje mogu da uticu na smanjenje krvnog pritiska i temperature tela, ova vocka se uglavnom koristi za probleme: krvnog pritiska, zadržavanjem tečnosti, moždanim udarom, infarktom, protokom krvi, povecanom telesnom temperaturom, štucanjem, zatvorom.

Ukoliko se pitate kako se jede japanska jabuka, odgovor je jednostavan, možete je jesti presnu kao i svaku drugu voćku ili je možete koristiti kao dodatak hrani, recimo kao pire. Kada je plod potpuno zreo može čak i kašikom da se jede. Postoji mnogo recepata na internetu za japansku jabuku. Mnogi takođe prave sok od japanske jabuke.

Malo kalorija
Sa samo 70 kalorija na 100 grama, japanska kaki jabuka je fantastican nisko kalorican izvor dijetalnih vlakana. Takode je sjajan izbor za sve osobe koje su na kontrolisanom režimu ishrane i dijetama.

Snižava krvni pritisak
Kaki jabuka pomaže prilikom snižavanja krvnog pritiska, medutim postoji rizik da pogrošate zdravstveno stanje ukoliko vam je pritisak vec nizak. Takode može da ima kontra dejstvo ukoliko koristite lekove za povecanje krvnog pritiska.
Dakle, ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom OBAVEZNO se posavetujte sa lekarom o tome da li je pametno da uvrstite japansku jabuku u ishranu.

Snižava holesterol

Prilikom jednog istraživanja koje je trajalo 9 nedelja, pacovi su hranjeni japanskom jabukom. Rezultat je bio smanjenje nivoa holesterola i ostalih masti u krvi.
Istraživanje radeno na ljudima je rezultiralo smanjenjem LDL holesterola. Da se podsetimo, ovo je takozvani “loš” holesterol, a visok nivo lošeg holesterola je povezan sa raznim srcanim oboljenjima.

Pozitivno utice na vid i zdravlje ociju
Japanska jabuka je bogata supstancama koje dokazano poboljšavaju zdravlje ociju i vid. U pitanju su supstance lutein, vitamin A, likopen i zeaksatin.
Ove supstance takode smanjuju verovatnocu za dobijanje katarakte, koja je jedna od glavnih uzroka gubitka vida.

Bori se protiv virusa
Jedno istraživanje je pokazalo da tanini koji se nalaze u japanskoj jabuci sprecavaju sposobnost virusa da se vežu za celije.
Dok je u ovom istraživanju dokazano da ekstrakt japanske jabuke pomaže prilikom borbe protiv crevnih virusa.

Anti inflamatorna svojstva
Zbog visoke koncentracije anti inflamatornih antioksidanata kao što su katein, galokatein, kao i betulinskom kiselinom japanska jabuka ima sjajna anti inflamatorna svojstva. Ove supstance takode sprecavaju krvarenje krvnih sudova.

Sjajan izvor antioksidanasa
Velika koncentracija antioksidanata u japanskoj jabuci pomaže prilikom borbe protiv slobodnih radikala.
Takode usporava proces starenja i poboljšava vid, pogotovo kod starijih osoba.
Pomaže prilikom zatvora i proliva
Šecer koji se nalazi u kaki jabukama pomaže prilikom pražnjenja creva, dok tanin pomaže prilikom dijareje.
Japanska jabuka u kuvanom obliku može takode da pomogne kod hemoroida.
Pomaže prilikom mršavljenja i dijeta
Substanca koja se zove Pektin pomaže prilikom suzbijanja apetita. Takode velike kolicine vlakana produžavaju osecaj sitosti i velike oscilacije šecera u krvi. Razlog je što vlakna koja se nalaze u ovom vocu usporavaju apsorpciju hrane u organizmu.
Pomaže prilikom prehlada
Zbog visoke koncentracije Vitamina C, ova vocka je sjajna u borbi protiv prehlada.
Povećava energiju
Zbog visokog sadržaja kalijuma i šecera, kaki jabuka povacava nivo energije i suzbija umor. Takode sok ove vocke pomaže prilikom smanjenja stresa.
Detoksikuje organizam
Neutrališe negativne efekte slobodnih radikala i zbog visokog sadržaja antioksidanasa pomaže prilikom detoksikacije organizma.
Prirodan diuretik
Zbog visoke koncentracije kalcijuma i kalijuma, ova vocka pomaže prilikom problema sa zadržavanjem tecnosti u organizmu. Smatra se jednim od najboljih priordnih diuretika.


Scroll