Sadnice japanske jabuke

Uzgoj japanske jabuke – Kaki

Ova biljka je iz Azije tokom 19. veka preneta i u Kaliforniju, odakle se proširila na ceo SAD, gde je danas veoma popularna. Japanska jabuka kaki raste u formi drveta i može da dosegne visinu i do 5 metara. Tokom leta na njemu sazrevaju zdravi plodovi, a beru se početkom zime, kada svo lišće opadne. Mnogi ljubitelji botanike kažu da u to vreme ovo drvo podseća na stablo sa narandžastim lampionima, što predstavlja veoma lep prizor.

Kada je u pitanju uzgojanje kaki jabuka u našem regionu,znajte da je potrebno odabrati adekvatno zemljište i imati dobre klimatske uslove. Potrebno je naglasiti da postoje različite vrste ovog voća, pa se stoga razlikuju po svom obliku, boji i nutritivnim osobinama. Tako možete pronaći plodove koji teže i po pola kilograma, imaju raznolike bole od žute, preko narandžaste do crvene. I sam oblik varira, od onog koji je oblika srca, paradajza, pa sve do jednog koji podseća na bundevu.

Ako planirate njihov uzgoj, najbolje je da sadnice japanske jabuke nabavite iz nekog od rasadnika, a potom mu namenite mesto na kojem zemljište nije previše vlažno. Odgovaraće mu toplo vreme, pa stoga gledajte da dobija sunčevu svetlost tokom celog, ili većeg dela dana. Potrebno je da bude zaštićeno od vetra i uticaja hladnijeg vremena, kako biste mogli početkom zime da uberete njegove plodove.


Scroll