Sadnice badema

Badem je voćka suvih krečnih zemljišta, a uspeva i na kamenitim zemljištima, ali to ne znači da ga ne treba gajiti na plodnijem, dubokom i rasresitom zemljištu. Na takvom zemljištu se brže razvija i postiže se znatno veći prinos. Može da uspeva i na slabo zaslanjenom zemljištu. Topli položaji cesto izazivaju rano cvetanje. Zbog opasnosti da cvetovi budu rano oštećeni mrazom odnosno slanom, takvi položaji neodgovaraju gajenju badema. Badem je voćka koja dobro podnosi visoke temperature. Podnosi i vrlo niske temperature (-30 do -33℃). Otpornost prema niskim temperaturama zavisi od osobenosti sorte, bujnosti, zdrastvenog stanja. Cvet može da izdrži temperaturu do -3℃. Badem je samobesplodna voćka, pa u zasadu treba da bude više sorti. Kod nas badem se najčešće kalemi na sejancu vinogradarske breskve, rastojanje u tom slučaju bi trebalo da bude 4x3m.

Sadnice badema Markone

Sadnice badema - Markone

Badem Markone je srednje krupan. Slabo podnosi niske temperature, ali zato dobro podnosi sušne periode. Osetljiv je na rane mrazeve. Plod je elipsasto pljosnatog oblika. Kod zrelih plodova srednja ljuska se odvaja od hrapave. Prosečna masa jezgra je 1,7 grama, a popunjenost jezgra je 39%. Sazreva polovinom i krajem septembra. Kao podloga se koristi vinogradarska breskva.

Prodaja sadnica badema Texas

Sadnice badema - Texas

Badem Texas je bujna sorta, cveta srednje kasno. Dobri oprašivači su Markona i Nonparej. Umereno rađa. Prosečna masa jezgre je 1,35g, a randman 43%. Dvostrukih jezgri je oko 35%.

http://japanskajabuka.rs/wp-content/uploads/2017/10/sadnice-badema-touno-250x250.jpg

Sadnice badema - Touno

Sadnice badema Touno cvetaju u proleće pa izgleda kao ukrasna biljka, a u jesen daje slatko voće sa tankom kožicom. Tuono badem ima ugodan sladak ukuse. Jedinstven je među bademima jer je samooprašujući, bez drugog oprašivača će takođe bogato roditi. Vreme zrenja krajem septembra.

Scroll