Sadnice borovnice

Borovnica je listopadni žbun, prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u avgustu, pa i u septembru. Plod je okrugla bobica, prečnika 5 - 10 mm, tamno plave boje, debele pokožice i kiselkasto-slatkog je ukusa.

Za podizanja zasada najbolja su zemljišta s blagim nagibom kako bi se odvijala stalna cirkulacija vazduha.

Borovnica se bere u nekoliko navrata i to 3 - 7 puta u 5 - 8 dana jer bobice ne sazrevaju istovremeno. Berba traje 6 - 8 nedelja što zavisi od sorte i klimatskih uslova. Peteljke se skidaju ručno ili specijalnim "češljevima" u hladnim jutarnjim satima. Pri branju treba strogo paziti da se ne oštete plodovi.

Borovnica Covilla

Borovnica - Covilla

Žbun borovnice "Covilla" raste visine do 1,8 m sa retkim i širokim izdancima. Plodovi su veliki, plave boje, slatki do blago kiseli. Ima dobru produktivnost, prednost joj je visoka otpornost na mraz, do -37 °C.

Borovnica Bluecrop

Borovnica - Bluecrop

Sadnice borovnice "Bluecrop" je vrlo rodna sorta koja rađa sredinom sezone. Samooplodna je sorta.

Pokazuje odlične rezultate u našim krajevima jer je otporna na niske temperature i daje vrlo dobar rod uz adekvatne proizvodne aktivnosti. Žbun raste do 1.5 metar u visinu i širinu. Voli osunčana mesta. Plodovi su srednje veličine, voštano plave boje sa vrlo visokim procentom šećera.

http://japanskajabuka.rs/wp-content/uploads/2017/10/sadnice-borovnice-blue-marry-250x250.jpg

Borovnica - Blue Marry

Sadnice borovnice Blue Marry sazrevaju sredinom jula. Plod je tamno plave boje, slatko-kiselog ukusa. Blue Marry je niskožbunasta sorta borovnica.

http://japanskajabuka.rs/wp-content/uploads/2017/10/sadnice-borovnice-djuk-250x250.jpg

Borovnica - Djuk

Najpopularnija sorta borovnice na našem području. Cveta kasno, a stiže na berbu među prvima. Jako rodna.

Plodovi su visoko kvalitetni, intezivno plave boje, ujednačeni, prijatne arome, slatko-nakiselog ukusa.  Sazreva od polovine jula do polovine avgusta. Prosečan prinos po žbunu je oko 6 kg.

Scroll