Sadnice ogrozda

Ogrozd je vrsta voća iz roda ribizli.
Žbun visine 1–3 m. Stablo je pokriveno trnovima, cvetovi imaju zvonastu krunicu od pet listića, pojedinačni su ili u grupama od tri cveta. Plodovi ogrozda veći su od bobica drugih ribizli, zelenkasto-žute ili ružičaste boje. Cvetovi i plodovi su pokriveni žlezdastim dlakama, ali postoje i sorte s glatkom kožicom ploda. Ukus plodova je slatko-kiselkast.

Životni vek mu je u proseku 15 godina, počinje da rađa posle druge godine, a punu rodnost daje između 5. i 8. godine. Ogrozd je otporan na niske temperature i može da izdrži do -25 °C, ali ne pogoduju mu visoke letnje temperature gde može doći do oštećenja na listovima.

Braon ogrozd

Braon ogrozd

Sazreva početkom juna meseca, period sazrevanja traje od 2-3 nedelje. Žbun dobrog porasta i veoma dobre i redovne rodnosti. Bobice krupne i glatke pokožice. Dobrog i prijatnog ukusa.

Žuti ogrozd

Žuti ogrozd

Žuti ogrozd sazreva početkom juna meseca, period sazrevanja traje od 2-3 nedelje. Žbun je dobrog porasta i veoma dobre i redovne rodnosti. Bobice su krupne, žute boje i glatke pokožice. Dobrog je i prijatnog ukusa.

Scroll