Sadnice ribizle

Ribizla ima plod u obliku grozda, raste na velikom grmu glatkih grana. Bobice na grozdu velike su kao zrno graška. Prema boji plodova razlikuju se bele, crvene i crne vrste i sorte ribiza. Bele i crvene sorte imaju kiselkasto sladak, osvežavajući ukus, a crna ribizla je gorkog ukusa.

Ribizla uspeva na mestima koja su izložena suncu i dobroj ventilaciji, ali neophodna joj je i vlaga. Dostiže visinu od jednog do dva metra, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i položaja staništa.

Crna ribizla Titanija

Crna ribizla - Titanija

Sortu crne ribizle "Titanija" karakterišu veliki grozdovi kvalitetnih i sočnih plodova, kao i najbolju otpornost na niske temperature i dobru otpornost na bolesti i štetočine. Grm „Titanije“ naraste do 150 cm u visinu i otprilike toliko u širinu. Plodovi su krupni, izražene, bogate arome. Zbog intenzivnog i vrlo specifičnog ukusa, plodovi crne ribize uglavnom se koriste za preradu u džemove, sokove itd.

Crna ribizla Ben Star

Crna ribizla - Ben Star

Crna ribizla "Ben Star" daje visoke prinose. Bobice su srednje-sitne, i daju sok veoma stabilne boje, što ih naročito preporučuje za upotrebu u pravljunju ekstrakta za sokove. Biljka kasno cveta, tako da uspeva da izbegne mnoge prolećne mrazeve. Otpornija je na pepelnicu. Žbun je bujan, a berba se obavlja mehanizovano.

Crna ribizla Čačanska

Crna ribizla - Čačanska

Stvorena je u Institutu za voćarstvo u Čačku. Formira bujan žbun, sa granama koje se u početku razvijaju uspravno, a kasnije pod teretom roda dobijaju raširenu formu. Listovi us krupni, tamnozeleni. Samooplodna je i vrlo rodna sorta. Grozdići su dugi, sa prosečno 8,5 srednje krupnih bobica (0,80 grama). Zrele bobice se lako odvajaju od peteljke, ali ne otpadaju same. Pogodna je za mehanizovanu berbu.
Sazreva u drugoj polovini juna.

http://japanskajabuka.rs/wp-content/uploads/2017/10/crvena-ribizla-250x250.jpg

Crvena ribizla

Crvena ribizla odlikuje se žbunom velike bujnosti i rodnosti. Otporna je prema prouzrokovačima bolesti i lisnim vašima. Cveta kasno, izbegava pozne prolećne mrazeve. Sazreva vrlo kasno i zrele bobice se mogu dugo zadržati na žbunu. Redovne je i visoke rodnosti. Lako se bere. Grozdovi su dugi, sa gusto nanizanim bobicama (do 20), koje su srednje krupne, intenzivno crvene boje i vrlo kiselog ukusa – nisu pogodne za svežu potrošnju.

Bela ribizla

Bela ribizla

Plodovi bele ribizle su najslađi i najboljeg ukusa i arome, u odnosu na ostale sorte. Žbun je srednje krupan, srednje bujnosti i raširenog habitusa koji daje dobar rod.
Na grozdovima rađa bele, prozirne plodove sa ružičastom dopunskom bojom.

Scroll