Sadnice ruže stablašice

Ruža je cvet koji većina ljubitelja cveća ima u svom vrtu. Omiljena je kako zbog svog mirisa i predivnih boja, tako i zbog širokog spektra korišćenja u hortikulturi.
Ruža stablašica je ruža koja se sastoji iz tri različite vrste ruža. Prva ruža je ona koja daje koren stablu. Onda se na nju zakalemi posebna vrsta ruže koja stablašici daje dugačak, prav prut, odnosno stablo biljke. I na kraju dolazi treća ruža koju mi vidimo, i koja daje cvet, odnosno krošnju stablašici.

Osnovna podela ruža stablašica je na usparavne (loptaste) i padajuće forme.

Sadnice ruža stablašica loptasta forma

Ruša stablašica - Loptasta forma

Ruže stablašice loptaste forme imaju kuglastu (loptastu) krošnju, tj. grane ovih ruža rastu uspravno praveći kuglastu krošnju.
Mogu se saditi pojedinačno kao samostalni soliteri, u vidu predivnih drvoreda, u kombinaciji sa poleglim četinarima ili niskim šimširom, patuljastim ružama ili perenama pri čemu stablašica zauzima centralnu poziciju. Veoma su pogodne za sadnju u vrtovima ali i u urbanim prostorima, u saksijama, na terasama, ispred reprezentativnih ulaza, lokala.

Sadnice ruža stablašica padajuća forma

Ruša stablašica - Padajuća forma

Ruže stablašice padajuće forme su ruže čije se grane povijaju prema zemlji.
Stablašice su princeze među ružama. Svojom specifičnošću, dekorativnošću i izuzetnom lepotom dominiraju svakim prostorom u kom se nađu.

Scroll